W skrócie
Pieczeń rzymska z pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby ją zrobić, nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników i przestrzeganie przepisu krok po kroku, aby stworzyć danie, które będzie zaskoczy gości wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na satysfakcjonujące danie na Wielkanoc.
Pieczeń rzymska z pieczarkami – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 250 g pieczarek,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/4 szklanki bulionu wołowego,
- do dekoracji posiekana natka pietruszki lub tymianku.
Czytaj także: Pieczony klops, czyli pyszna pieczeń rzymska z papryką
Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszałam mięso mielone i doprawiłam przyprawami. Dodałam sól, świeżo zmielony czarny pieprz i dokładnie wymieszałam.
- Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanym oleju na patelni nagrzanej na palniku o średniej mocy. Dodałam posiekany czosnek i cebulę.
- Pieczarki mieszałam do czasu, aż się zarumienią i odstawiam do wystudzenia.
- Masę mięsną połączyłam z pieczarkami, czosnkiem i cebulą.
- Następnie dodałam jajko i odrobinę bulionu.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
- Pieczeń rzymską z pieczarkami przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Można także skorzystać z brytfanki.
- Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół. Pieczeń rzymską z pieczarkami oblałam winem i bulionem.
- Pieczeń rzymską z pieczarkami piekłam przez 45 minut, aż zacznie odstawać od formy.
- Upieczoną pieczeń rzymską z pieczarkami odstawiłam do wystudzenia i przed podaniem udekorowałam posiekanymi ziołami.
Dodatki do pieczeni rzymskiej z pieczarkami
Smak domowej pieczeni rzymskiej można także urozmaicić, dodając świeżo startą gałkę muszkatołową oraz odrobinę lubczyku. Do domowej pieczeni rzymskiej z pieczarkami sprawdza się także dodanie pokrojonych w kostkę i ugotowanych warzyw korzeniowych. W szczególności marchewki, pietruszki i selera.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?