MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na kapustę wigilijną:...
fot. pixabay.com

12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Zobacz, o jakich daniach nie możesz zapomnieć

5. Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami

Składniki na kapustę wigilijną:

1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kapustę wigilijną?

Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.

Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.

Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również

Dewastacja w Parku Jordanowskim i na stadionie lekkoatletycznym w Dębicy

Dewastacja w Parku Jordanowskim i na stadionie lekkoatletycznym w Dębicy

W Gorlicach powstanie Strefa Kibica EURO 2024 na jeden mecz

W Gorlicach powstanie Strefa Kibica EURO 2024 na jeden mecz

Polecamy

Chciała być archeologiem, została aktorką jednej roli. Znają ją fani „W labiryncie”

Chciała być archeologiem, została aktorką jednej roli. Znają ją fani „W labiryncie”

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil