Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bitwa Regionów 2022 - 2. etap konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich [zdjęcia]

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
Drugi etap Bitwy Regionów 2022 w Kowalu, 15 października 2022.
Drugi etap Bitwy Regionów 2022 w Kowalu, 15 października 2022. Wojciech Alabrudziński
Półfinał „Bitwy Regionów” 2022 odbył się w Kowalu. Jury wybierało jedną z 16 potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Kujaw i Pomorza. Zobaczcie zdjęcia.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 32:

od 16 lat

W Kowalu koła gospodyń wiejskich, które wygrały etap powiatowy ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”, rywalizowały o wejście do finału.

Celem konkursu, który jest organizowany od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. Rywalizację rozpoczęły bitwy organizowane w każdym powiecie. Ostatnia - dla powiatu nakielskiego - odbyła się 18 września w Minikowie. Potem ogłoszono, które koła gospodyń wiejskich w województwa kujawsko-pomorskiego przystąpiły do półfinału. Odbył się on 15 października w sali sportowej przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Specjalnym gościem była Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły:

  • KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
  • KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
  • KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
  • KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
  • KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
  • KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
  • KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
  • KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
  • KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
  • KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
  • KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
  • KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
  • KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
  • KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
  • KGW Komaszyce – pirzok kujawski
  • KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście

W ubiegłym roku najwyżej w naszym regionie zaszło KGW Różanka z Kaniewa w powiecie włocławskim. Panie otrzymały III miejsce w Polsce za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.

Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

- Smaki dzieciństwa kroczą przed nami całe życie przywołując wspomnienia z rodzinnego domu i stron, z których pochodzimy. Dzięki „Bitwie regionów” mamy doskonałą okazję do poznania smaków z wszystkich zakątków naszego kraju – mówi wicepremier Henryk Kowalczyk, szef resortu rolnictwa.

Patronem medialnym konkursu jest „Gazeta Pomorska”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Bitwa Regionów 2022 - 2. etap konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich [zdjęcia] - Włocławek Nasze Miasto

Wróć na swiecie.naszemiasto.pl Nasze Miasto