MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Półfinały regionalnego Pucharu Polski: we wtorek Bałtyk – Świt, w środę Iskra – Flota

NOWE
Półfinały regionalnego Pucharu Polski: we wtorek Bałtyk – Świt, w środę Iskra – Flota

Uczestnicy Ogólnopolskiego Rajdu HDK "Czerwonej Róży" odwiedzili Piątek

NOWE
Uczestnicy Ogólnopolskiego Rajdu HDK "Czerwonej Róży" odwiedzili Piątek

Polecamy

Rodzice nie będą informowani o ocenach? MEN pracuje nad zmianami przepisów

Rodzice nie będą informowani o ocenach? MEN pracuje nad zmianami przepisów

Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

HIT DNIA
Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

Nie żyje Janusz Rewiński. Miał 74 lata

Nie żyje Janusz Rewiński. Miał 74 lata