MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego...
fot. witaj w środku/Getty Images

Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu

Majonez domowy

Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego majonezu, który nie będzie zawierał konserwantów, zagęstników i podobnych dodatków. Porcja 100 g domowego majonezu będzie stanowić źródło ok. 650 kcal. Jak go przygotować?

Składniki:

• 2 żółtka jaj,
• 1,5 łyżki musztardy,
• 100 ml oleju rzepakowego,
• 1/2 łyżeczki soli,
• 3 łyżki octu,
• 4 łyżeczki cukru pudru,
• 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Jajka zanurz we wrzątku na kilka sekund, a następnie oddziel białka od żółtek – w przepisie nie będą potrzebne białka, dlatego możesz użyć ich do przygotowania puszystego omletu. Do żółtek dodaj sól, ocet, musztardę, cukier i pieprz, po czym powoli mieszaj ręczną trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach. Małymi porcjami dodawaj olej i dokładnie mieszaj do momentu powstania masy o jednolitej i gładkiej konsystencji. Gotowy majonez trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 10 dni.

Zobacz również

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Koninie [FOTO]

Noc Muzeów w Koninie [FOTO]

Polecamy

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być