MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Zobacz również

Ale odlot! Zjawiskowe samoloty i podniebne akrobacje w Poznaniu. Zobacz zdjęcia

Ale odlot! Zjawiskowe samoloty i podniebne akrobacje w Poznaniu. Zobacz zdjęcia

XV Katowicki Festiwal Biegowy im. Jerzego Kukuczki za nami. Zdjęcia ze startu

XV Katowicki Festiwal Biegowy im. Jerzego Kukuczki za nami. Zdjęcia ze startu

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii