Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić espresso tonic? Zobacz przepis na orzeźwiający napój z 3 składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Orzeźwiający tonic espresso to znakomity napój kawowy na upalne dni. Kliknij w obrazek i zobacz potrzebne składniki.
Orzeźwiający tonic espresso to znakomity napój kawowy na upalne dni. Kliknij w obrazek i zobacz potrzebne składniki. Anna Daniluk
Połączenie toniku i espresso może brzmieć dziwnie. Gwarantujemy, że intrygujący smak, albo pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Jednak tonic espresso jest wart spróbowania i sprawdzenia, czy jest w waszym guście. Wystarczy zgromadzić trzy podstawowe składniki i cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy.

W skrócie

W lecie chętnie sięgamy po orzeźwiające smaki, które ochłodzą w gorące dni. Kawa z tonikiem może brzmieć nieco egzotycznie. Nie trzeba się do niej uprzedzać, choć część smakoszy uważa ten napój za kontrowersyjny. Popijając espresso tonic z pewnością poczujesz się rześko i energetycznie. Warto pamiętać, że tonik ma w składzie chininę, która spożyta w dużych ilościach jest niebezpieczna dla zdrowia. W toniku są jej śladowe ilości, które wpływają na charakterystyczny gorzki smak. Biorąc pod uwagę skład toniku powinien być unikany przez dzieci i kobiety w ciąży.

Kliknij aby zobaczyć składniki tonic espresso

Espresso tonic – składniki napoju

Espresso tonic przygotujesz z pojedynczego lub podwójnego espresso. Kawę można przygotować w kawiarce lub zaparzaczu przypominającym dzbanek z tłokiem określonym prasą francuską (french press). Ważne, aby powstał skoncentrowany napar kawowy, który będzie gęsty i mocny w smaku. Najczęściej sięga się po kawy z Ameryki Południowej np.: Brazylii lub Kolumbii. Takie ziarna pachną i smakują jak orzechy, czekolada i karmel. Znakomicie uzupełniają smak toniku.

Można sięgnąć po tonik niesłodzony, aby poczuć intensywniejszą gorycz. Opcjonalnie można korzystać z kostek lodu i wedle gustów plasterków ulubionych cytrusów. Najczęściej są to cytryny, limonki lub pomarańcze. W renomowanych kawiarniach spotkać się można z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn lub tymianek.

Jak podawać espresso tonic?

Kawa espresso tonic podawana jest w przezroczystych szklankach, aby obserwować rozdzielające się warstwy napoju. W lecie można używać kostki lodu z zatopionymi w nich kwiatami jadalnymi lub owocami. Świetnie prezentują się zanurzone w nich zamrożone truskawki, maliny, czerwone porzeczki lub jagody. Dzięki takiemu napojowi można poczuć się rześko i świeżo.

Tonic espresso – przepis na kawę

Czas przygotowania: 5-10 minut (w zależności od sposoby parzenia kawy)
Dla 1 osoby
Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 40 ml espresso
  • 3 kostki lodu
  • Plasterek cytryny opcjonalnie

Jak zrobić tonic espresso?

Przygotowanie:

  • Kawę zaparz w kawiarce.
  • Do szklanki wsyp kostki lodu i wlej tonik. Może być schłodzony.
  • Do szklanki z tonikiem wlej kawę.
  • Wlewana po środku i odpowiednio gęsta powinna stworzyć dwie warstwy.
  • Do gotowego tonic espresso dorzuć opcjonalnie plaster cytryny.

Podawaj napoje w pięknym szkle

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić espresso tonic? Zobacz przepis na orzeźwiający napój z 3 składników - Strona Kuchni

Wróć na swiecie.naszemiasto.pl Nasze Miasto