MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody we Włocławku? Sprawdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody we Włocławku?
Gdzie pójść na lody we Włocławku? Kerkez
Dowiedz się, gdzie zlokalizowane są lodziarnie we Włocławku. Bez wątpienia lody są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie we Włocławku.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie we Włocławku?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie we Włocławku

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni we Włocławku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie we Włocławku?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały pierwsze lody?

Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także nieliczni mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji. Ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.

W Renesansie odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto