Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
Czas : 45 minut
Składniki:
1/2 młodej kapusty ( ok. 0,5 kg)
1 średniej wielkości laska rabarbaru
6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki soli
cukier do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/2 pęczka kopru
1/2 szklanki wody
Przygotowane
Rabarbar obrać ze skórki.
Umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wrzucić do garnuszka i zalać wodą .
Gotować kilka minut aż rabarbar rozgotuje się.
Kapustę pokroić w paski .
W garnku rozpuścić masło . Wrzucić kapustę. Posypać szczyptą soli i cukru. Dusić mieszając aż zmięknie ( ok. 15 minut).
Dodać rabarbar pilnując by nie zakwasić kapusty za mocno.
Pokroić koperek i dosypać do kapusty. Doprawić grubo mielonym pieprzem i cukrem.
Wsypać uszatkowaną kapustę i smażyć mieszając na małym gazie aż zmięknie.
Przed podaniem posypać resztą usiekanego koperku .
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?