W piątek 10 grudnia o godz. 17 w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej rozpocznie się wernisaż wystawy fotograficznej podsumowującej projekt „Kuchnia kociewska dla każdego”.
Obejmował on warsztaty kulinarne dla kobiet mieszkających na wsiach w powiecie świeckim, konferencję popularno-naukową na temat dziedzictwa kulinarnego Kociewia, filmową relację z przygotowywania dań kuchni kociewskiej, wystawę zdjęć i wydanie książki pt. „Kuchnia kociewska dla każdego”.
W projekt zaangażowały się: Gminne Koło Gospodyń Jeżewo, KGW Belno i KGW Laskowice, a także prof. Maria Pająkowska-Kensik i powiat świecki.
Na tapecie były m.in. kociewskie fefernuski, fałszywy zając, makowiec i ryba w occie.
Wszyscy uczestnicy projektu starają się, żeby kulinarne dziedzictwo Kociewia znały też przyszłe pokolenia, dlatego zachęcamy Państwa do odwiedzenia Izby Regionalnej Ziemi Świeckiej. Wystawa będzie otwarta do 23 grudnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?