Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozkruszki – domowe szkodniki, które zagrażają zdrowiu! W jaki sposób mogą się pojawić w domu i jak zwalczyć rozkruszka mącznego?

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Produkty żywnościowe mogą być atakowane przez różne szkodniki. Jednym z nich jest roztocze - rozkruszek.
Produkty żywnościowe mogą być atakowane przez różne szkodniki. Jednym z nich jest roztocze - rozkruszek. Hans (pixabay.com)
Rozkruszek mączny atakuje produkty i zapasy, które gromadzone są w domu i magazynach. Jego działanie negatywnie wpływa na żywność sypką, a w konsekwencji na ludzkie zdrowie. Jak są metody zwalczania rozkruszka mącznego? Podpowiadamy!

W gospodarstwie domowym można spotkać wiele szkodników. Jednym z nich jest rozkruszek mączny, który najczęściej atakuje zapasy żywności w mieszkaniu.

Rozkruszek mączny to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków. Jego nazwa nawiązuje do tego, co dzieje się z produktem, który jest w kręgu jego zainteresowania – szkodnik ten rozkrusza go, zamieniając w pył. W przypadku pojawienia się rozkruszka w domu powinien on być natychmiast zwalczony – jego obecność w produktach sypkich może wywołać wiele przykrych dolegliwości.

Dowiedz się więcej:

Gdzie może się pojawić rozkruszek mączny?

Rozkruszek mączny to prawdziwe zagrożenie w magazynach żywności i domach. Pojawienie się go w mieszkaniu w pojedynczej liczbie może być niezauważalne, ponieważ wielkość ciała tego szkodnika to około 0,5 mm. Jednak w krótkim czasie (4-6 tygodnie) może być ich prawdziwa inwazja. Niepostrzeżenie się będą rozmnażać i rosnąć w siłę, tworząc kolonię. Zdarza się też, że pojedyncze osobniki rozchodzą się po całym domu, wędrują po ścianach i chowają się w szczelinach i zakamarkach!
Samice składają około 250 jaj rocznie, a rozwój jednego pokolenia rozkruszków trwa około 9 dni.

Ich ulubione produkty to:

  • mąka,
  • ziarna zbóż
  • wszystkie rodzaje kasz,
  • płatki owsiane, otręby, Müsli
  • suszone owoce,
  • zioła
  • suszone mięso
  • przetwory,
  • artykuły fermentujące np. wino, piwo i sery.

W jakich warunkach najlepiej czuje się rozkruszek mączny?

Rozkruszek mączny najlepiej czuje się w wilgotnym i ciepłym miejscu. Optymalną dla niego temperaturą jest 17-22 stopni Celsjusza i wilgotność powyżej 12 %. Niższa wilgotność powoduje jego śmierć. Jednak jest to bardzo sprytny szkodnik, który został obdarzony w pewien mechanizm obronny. W przypadku kiedy obniżymy wilgotność w pomieszczeniu, w którym zaatakował rozkruszek jego populacja i tak może przetrwać. Rozkruszek na etapie nimfy ma dwie formy! Jedną ruchomą, która ginie w niesprzyjających warunkach, druga nieruchoma, która jest w stanie przeżyć. Dodatkowo wyposażona jest w specjalny aparat, dzięki któremu może przyczepić się do innego organizmu (np. gryzonia, insekta czy nawet człowieka) i zostać przeniesionym w inne miejsce – bardziej przyjazne jego dalszemu rozwojowi!

Rozkruszki a zdrowie

Rozkruszki mączne żerują w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Szkodzą im swoimi odchodami, nadgryzając je i zamieniając je w pył. Konsekwencją ataku rozkruszków jest pleśnienie żywności. Spożywanie pokarmów, w których pojawiły się te szkodniki, mogą mieć groźne konsekwencje zdrowotne.

Rozkruszki mączne powodują:

  • uszkodzenie ścian jelit,
  • podrażnienia błony śluzowej,
  • stany zapalne układu pokarmowego,
  • biegunki,
  • owrzodzenia,
  • alergie.

Rozkruszki przenoszą również pałeczki salmonelli i zarodniki toksynotwórczych pleśni. Mogą wywołać świąd i zapalenie spojówek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozkruszki – domowe szkodniki, które zagrażają zdrowiu! W jaki sposób mogą się pojawić w domu i jak zwalczyć rozkruszka mącznego? - RegioDom.pl

Wróć na wadowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto