MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To popularny emulgator występujący głównie w margarynach,...
fot. doornekamph/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E471 – Monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych

To popularny emulgator występujący głównie w margarynach, ale też wielu innych powszechnie spożywanych produktach, m.in. pieczywie, gotowych wypiekach cukierniczych, słodyczach, kremowych deserach, gumach do żucia, daniach mrożonych czy przetworach mięsnych.

Te pochodne tłuszczów, które są złożone z ich niepełnych cząsteczek, występują naturalnie w żywności. Są też dodawane do wysokoprzetworzonych produktów spożywczych w formie pozyskanej sztucznie. Problem w tym, że towarzyszą im wtedy pewne ilości nienaturalnych kwasów tłuszczowych typu trans, dla których nie ma minimalnej dawki obojętnej dla zdrowia, a także tłuszczów zwierzęcych i metali ciężkich, takich jak nikiel, ołów, kadm, arsen, a nawet rtęć. Możliwe komplikacje zdrowotne przy zwiększonym spożyciu glicerydów dotyczą głównie układu krążenia i trawienia

Zobacz również

Michał Feliks wrócił do Krakowa. Z Wieczystą chce awansować do ekstraklasy

Michał Feliks wrócił do Krakowa. Z Wieczystą chce awansować do ekstraklasy

Kolejny Piknik w Błędowskich Sadach. Wystąpi Kordian, będzie wiele atrakcji

NOWE
Kolejny Piknik w Błędowskich Sadach. Wystąpi Kordian, będzie wiele atrakcji

Polecamy

Ta część arbuza działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz

Ta część arbuza działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala