Udko z kurczaka otulone papryką
Czas: 45 minut
Składniki:**
2 górne kawałki z ćwiartek kurczaka
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki płatków z papryki ( płaskiej)
1 łyżka pasków papryki marynowanej
1/6 świeżej papryki czerwonej
szczypta soli do smaku
szczypta cukru do smaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 szklanka wody
tymianek świeży kilka gałązek
Przygotowane
Umyte i osuszone udka z kurczaka posolić i posypać mieloną papryką słodką i ostrą. Delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso i odłożyć na 15 minut.
Pokroić w paski świeżą paprykę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obu stron.
Dorzucić płatki paprykowe , świeżą paprykę i konserwową paprykę.
Zalać woda .Przykryć i dusić ok. 30 minut uważając by sos za mocno nie odparował.
Gdy kurczak jest już miękki doprawić sos cukrem , wrzucić gałązkę tymianku , przykryć i chwilę dusić.
Podawać z kleistym ryżem i neutralną smakowo surówką ( sałata z podstawowym dresingiem, ogórki pokrojone na paski i tylko posolone itp.).
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?