Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W szpitalu psychiatrycznym smaczny obiad nie tylko dla pacjentów

Jakub Keller
Zakończył się pierwszy etap odbudowy budynku kuchni Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu.
Zakończył się pierwszy etap odbudowy budynku kuchni Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu. archiwum GP
W kuchni szpitala psychiatrycznego po remoncie będzie możliwa sprzedaż posiłków dla mieszkańców. Powstaną też nowe miejsca pracy.

Zakończył się pierwszy etap odbudowy budynku kuchni Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu. Drugi i ostatni etap ruszy niebawem. Ma polegać głównie na wyposażeniu w niezbędny sprzęt.

Inwestycja pochłonie w sumie 9 mln złotych

Przypomnijmy. W grudniu 2015 roku spółka Kujawsko-Pomorskie Inwestycje Medyczne rozpoczęła na terenie szpitala psychiatrycznego prace związane z realizacją pierwszego etapu, polegającego głównie na odnowieniu elewacji, wymianie okien oraz poszycia dachu, a także na odrestaurowaniu wnętrza kuchni. Roboty zakończono w sierpniu zeszłego roku. Drugi etap modernizacji ruszy niebawem. Wiąże się on głównie z wyposażeniem zaplecza gastronomicznego. Całość inwestycji kosztować będzie około 9 milionów złotych.

Obiekt służyć będzie nie tylko pacjentom i obsłudze szpitala. Dyrekcja planuje mocno poszerzyć jego działalność.

Skorzystają lokalni producenci żywności

- Będziemy dysponować mocą produkcyjną oscylującą w granicach 1000 posiłków dziennie. Dla pacjentów potrzebujemy ich około 470. W związku z czym, zabiegamy o sprzedaż pozostałych porcji. Prócz instytucji, z którymi planujemy nawiązać współpracę w tej kwestii, myślimy nad powrotem do systemu, w którym to każdy z mieszkańców mógłby przyjść i zjeść posiłek. Ceny będą na pewno atrakcyjne - mówi Wiesław Kiełbasiński, dyrektor szpitala psychiatrycznego w Świeciu. - Na wskrzeszeniu działalności szpitalnej kuchni skorzystają ponadto lokalni przedsiębiorcy. Mianowicie będziemy potrzebowali masę produktów spożywczych jak choćby nabiał, mięso czy pieczywo.

Warto dodać, że jeszcze przed otwarciem obiektu potrzebni będą tam nowi 
pracownicy. Kierownictwo planuje zatrudnić dodatkowych osiem osób. Pracę w nowej kuchni znajdą oczywiście kucharze, pomoc kuchenna, ale także kierowcy rozwożący posiłki na wynos. Planowane jest też utwo-rzenie stanowiska menadże-ra, który będzie odpowiadać za całą działalność obiektu.

Pogoda na dzień (07.02.2017) | KUJAWSKO-POMORSKIE

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na swiecie.naszemiasto.pl Nasze Miasto