Seminarium bokserskie w Świeciu
W sumie na warsztaty przyjechały panie z 18 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu świeckiego. Gotowano tylko kociewskie potrawy. Każda z grup przygotowywała inne danie. Na obficie zastawionym stole znaleźć można było brukwiankę na gęsinie, szandary, pólki ze śledziem, ruchanki z fjutem, bómbomy z dekla, grochowini i fefernuski kociewskie.
Gośćmi warsztatów były Maria Pająkowska-Kensik, prof. UKW w Bydgoszczy, językoznawca, regionalistka, propagatorka kultury Kociewia, autorka opracowań na jego temat oraz Krystyna Gierszewska, autorka wielu książek kulinarnych, specjalistka od fefernusków i bómbonów z dekla. Podczas spotkania można było zresztą nabyć jej dzieła. Krystynie Gierszewskiej towarzyszyła siostra Anna, również ogromna miłośniczka Kociewia.
Warsztaty zwieńczyła wspólna zabawa i biesiada. Był czas na rozmowy i wymiany doświadczeń. Swoje ceramiczne wyroby zaprezentowała także Fabryka Fajansu.
Przejdź do galerii i zobacz zdjęcia z warsztatów.
Warsztaty kulinarne w Biechówku z okazji Światowego Dnia Koc...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?