W skrócie
Pierogi z soczewicą to znakomity przepis na obiad dla całej rodziny. Można je zrobić na piątkowy obiad lub dla osób, które stronią od jedzenia mięsa. Domowe pierogi z farszem z soczewicy znakomicie smakują z podsmażoną na złoto cebulką. Sprawdź przepis na pierogi z nadzieniem z soczewicy.
Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:
Pierogi z soczewicą. Przepis na wegetariański obiad
Porcja na ok. 60 pierogów,
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto na pierogi:
- 4 i pół szklanki mąki pszennej,
- 300 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 400 g soczewicy zielonej,
- 3 średnie cebule,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia i gotowania.
Jak zrobić pierogi z soczewicą?
- Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
- Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Odcedź.
- Obierz trzy cebule i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
- Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
- Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
- Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do przygotowania ciasta na pierogi.
- Ze składników na ciasto na pierogi należy zagnieść zwarte ciasto. Po 20 minutach można przystąpić do lepienia.
- Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
- Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
- Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
- Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki – pierogi nie mogą się przyklejać.
- Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
- Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
- Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!
Wypróbuj także: Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na pyszne danie, nie tylko na święta. Jak zrobić farsz z kapusty i grzybów?
Farsz do pierogów: soczewica jako alternatywa dla mięsa
W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.
– Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka – czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia.
Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:
- groch,
- soczewica,
- ciecierzyca,
- fasola,
- bób.
Zobacz także: Barszcz czerwony na Wigilię. Przepis na zupę na zakwasie buraczanym
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Takich pierogów z jagodami nie jedliście. Lepsze od tych, które robiły nasze babcie
- Smażone pierożki z wieprzowiną. Gordon Ramsay poleca gotowanie z TikTokiem
- Jak zrobić włoskie pierożki Balanzoni? Mistrzyni kuchni zdradza przepis
- Obiad za 2 złote? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, pyszne i tanie danie
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?