Konkurs gotowania w Grudziądzu
Dziewiąty już raz w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbył się konkurs kulinarny nawiązujący do książki kucharskiej „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” wydanej w 1915 roku, czyli ponad 100 lat temu, przez "Gazetę Grudziądzką".
Tegoroczny konkurs nosił nazwę "Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera", a jego tematem były potrawy warzywne oraz sosy.
We wtorek (10 maja) w gotowaniu według dawnych przepisów, w kuchni Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, zmierzyło się aż 18 zespołów - po sześć w każdej z trzech kategorii uczestników. To mieszkańcy Kociewia, Powiśla a także powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego oraz (z województwa pomorskiego) tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego.
A gościnnie udział w konkursie wzięły uchodźczynie z Ukrainy: babcia Ludmiła Kaczorowska z wnuczką Sofią.
Przygotowane potrawy oceniały aż dwa składy jurorskie. Kto otrzymał najwięcej punktów i zwyciężył?
Wyniki konkursu gotowania w Grudziądzu
- W kategorii szkół podstawowych:
- zwyciężyła reprezentacja SP w Nowej Wsi (Zuzanna Klepacka, Kacper Kałużny, Filip Stuczyński)
- Drugie miejsce zajęła drużyna SP Dusocin (Roksana Dylewska, Emilia Jenik, Łukasz Żmudowski)
- Miejsce trzecie zajęli kucharze z SP w Nowej Wsi (Julia Kaszuba, Oliwia Jana, Szymon Więckiewicz).
- W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:
- zwyciężyły panie z Jeżewa (Jolanta Robert, Magdalena Ziółkowska, Grażyna Gadzińska)
- miejsce drugie zajął zespół z Dusocina (Anna Stachula-Rębisz, Beata Sierak, Barbara Ossowska)
- trzecie miejsce zajęły Mokrzanki (Marzena Kojak, Jolanta Chmarzyńska, Zdzisława Piórkowska)
- Wyróżniono rodzinny team z Kijowa (Ludmiła Kaczorowska i Sofia Kaczorowska)
- W kategorii szkół ponadpodstawowych:
- zwyciężyła ekipa Zespołu Szkół z Kwidzyna (Klaudia Reszczyńska, Oliwia Sosnowska, Kacper Szybkowski)
- drugie miejsce zajęła reprezentacja gospodarzy: ZSGH w Grudziądzu (Marika Zalewska, Marcin Guz)
- miejsce trzecie zajęła druga drużyna kwidzyńskiego Zespołu Szkół (Martyna Czarnowska, Maja Libiatowska, Oliwia Wasińska).
- Dopisała frekwencja, atmosfera była znakomita, a potrawy pyszne - mówi Rafał Szweda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. I dodaje: - Dominowały gołąbki, potrawy z kapusty, ale pomysłowość uczestników była naprawdę duża.
Zdjęcia z konkursu kulinarnego w Grudziądzu zobacz w naszej galerii:
Głównymi organizatorami konkursu byli: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu a także Urząd Miejski w Grudziądzu, Urząd Gminy Grudziądz, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zdjęcia z konkursu kulinarnego w Grudziądzu zobacz w naszej galerii:
Polecamy także:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?